• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Reviews Bambino Mio

Iris, mama van Leah (16 maanden)


Waarom ik wasbare luiers wilde testen: 
Ik heb bij de geboorte van onze dochter lang getwijfeld of ik meteen met wasbare luiers zou beginnen. Naast de berg afval, verontrusten de chemicaliën in wegwerpluiers me. We kozen uiteindelijk voor wegwerpluiers op basis van bamboo. Daar zijn we ook best tevreden over maar… de berg afval blijft een probleem. Overstappen is echter een investering, en door gemengde ervaringen in mijn omgeving was ik niet helemaal zeker of het iets voor ons zou zijn.

Eerste indrukken: Een mooie print, en het all-in-one systeem ziet er best handig uit. De wasbare luier is even zacht als de website van het merk belooft. Ik was bezorgd dat dit niet zo zou blijven, aangezien er wordt aangeraden deze aan de lucht te laten drogen. Intussen kan ik zeggen dat hij wel lekker zacht blijft. Met de inlegdoekjes is hij ook erg handig proper te maken. Je neemt het vieze doekje er inderdaad zo uit. Maar… ons model van geurblokkerende pamperemmer was minder geschikt om een los, besmeurd doekje in te gooien. Even paniek dus bij het verschonen van de eerste grote boodschap: hoe prop je zoiets netjes door een flapje, zonder dat je zelf vol hangt of zonder dat je je baby moet loslaten? Niet. Beter verschonen met een open vuilbak of wc in de buurt dus.

Achteraf gezien: Zelf had ik vooral ook vragen bij de hoeveelheid was, het gemak waarmee je zo’n luier proper krijgt en de hoeveelheid luiers die je dan nodig hebt voor één dreumes. Hoewel ik er momenteel maar één getest heb - en ik de laatste vraag dus niet echt kan beantwoorden - denk ik wel dat ik een goed idee heb van de ‘workload’.

De hoeveelheid was: Leah kakt veel. Drie à vier keer per dag is geen uitzondering. Ik gooide de luier in een emmer koud water om deze dan de dag zelf of één dag later te wassen (met het wasmiddel dat bij de luier zat) en te laten drogen. Tip: Voorzie een discreet plekje voor een emmer natte, vieze pampers.

Het gebruiksgemak: Het treksysteem vond ik aanvankelijk een beetje vreemd, omdat je met je hand in de luier moet. Maar tijdens het testen vond ik dit eigenlijk helemaal niet zo gek. Ik gooide de pamper in de emmer, verschoonde mijn dochter, en trok nadien de binnenkant er uit, onder water. Het wassen zelf ging ook prima, bijna alle vlekken gingen er na één keer wassen uit. De vlekken die er niet na één keer wassen uitgingen waren te wijten aan diarree (zieke babies, dat zijn straffe pampers) en aan die keer dat ik vergeten was de luier in de emmer water te gooien (oeps). Tip: leer goed mikken.

Wat ik nog niet weet: Ik gebruikte de luier enkel thuis. Vooral omdat ik me afvraag: wat doe je met de vuile luiers op locatie? Je neemt ongetwijfeld best een (waterdichte, geurbestendige?) waszak mee voor de vuile broekjes? En hoe hard moet je zoeken naar een geschikte plek om te verschonen? Ik ben nogal praktisch ingesteld en verschoon mijn dochter als het moet op een bankje in het park. Maar met een wasbare luier lijkt me dat niet zo evident, waar geraak je de vuile inleggers snel kwijt als er niet meteen een geschikte wc in de buurt is? 

Wat Leah er zelf van vond: Leah is nu 16 maanden, en is een nieuwsgierig aagje. Ze bestudeerde de luier dan ook grondig. Toen ze op de pampertafel zelf de klittenband losmaakte dacht ik: o-oh, dat loopt niet goed af. Maar eens ze weer op de been was, interesseerde de klittenband haar niet meer. Oef. De eerste keren zat ze tijdens het spelen en boekjes lezen regelmatig de mooie print te bewonderen. Het is haast jammer om er een broekje over te doen. Hoewel de pamper er dikker uitziet dan een wegwerpexemplaar, zag ik zeker geen verschil bij het rondkruipen, lopen en spelen.

Conclusie: Deze test heeft me overtuigd om over te stappen op wasbare luiers voor we aan de potjestraining beginnen. De luiers zijn mooi, voelen aangenaam, zitten goed bij mijn dochter en zijn écht makkelijk te onderhouden. Alleen nog even uitvissen hoe dat zit met uitstapjes. ;)